Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Vragen?

Onderstaand vind je de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Vragen en antwoorden over de afschaffing overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers

Voor wie is de afschaffing van de overdrachtsbelasting bedoeld?

De afschaffing geldt voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar (dus jonger dan 35 jaar) die vanaf 1 januari 2021 een huis koopt en hier zelf in gaat wonen. De regeling is dus niet alleen voor starters, maar ook voor jonge doorstromers tot 35 jaar. Je mag wel maar één keer gebruik maken van de vrijstelling. Tot 31 maart 2021 maakt het niet uit hoe duur je nieuwe huis is, vanaf 1 april 2021 geldt de vrijstelling alleen voor huizen tot € 400.000.

Ik koop een woning met mijn partner die ouder dan 34 jaar is, moet ik dan overdrachtsbelasting betalen?

De overdrachtsbelasting betaal je over het deel dat jouw eigendom wordt. Koop je samen met een partner dan is dat meestal 50%.

Ben jij jonger dan 35 jaar, maar je partner niet? Dan betalen jullie slechts over de helft van de koopsom 2% belasting. Dat komt dus neer op 1% overdrachtsbelasting.

Hoe lang duurt de afschaffing van de overdrachtsbelasting?

De afschaffing start in 2021 en geldt (wanneer deze tussentijds niet wordt verlengd) tot 2026

Waarom zijn jullie zoveel goedkoper dan mijn eigen bank en andere intermediairs?

Dat is een goede vraag waarop wij graag antwoord geven. Het idee achter onze vernieuwende franchiseformule is eenvoudig: wij houden onze kosten laag. Wij zitten niet op AA-locaties in het centrum van de stad wat flink in de onkosten van huisvesting scheelt. Wij komen niet op bezoek, maar ontvangen jou in goed bereikbare kantoorruimtes, zodat we geen vervoers- en reistijd kosten hoeven door te berekenen. Tevreden klanten zijn onze ambassadeurs en we maken slim gebruik van social media om zo ook nog eens fors te besparen op reclamekosten. Zo houden we de advies- en bemiddelingskosten laag en betaal je voor onze full-service dienstverlening slechts € 1.750,-. Met voorsprong het goedkoopste tarief in jouw regio. Dat garanderen wij!

Kan ik alleen als starter bij jullie terecht?

Nee hoor, je kunt ook bij ons terecht als je wilt verhuizen naar een andere koopwoning of je bestaande hypotheek wilt wijzigen. Binnen onze formule zijn al je hypotheek gerelateerde vragen in goede, ervaren handen.

Wat is het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek?

Dat is een duidelijk verschil. Bij de annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandlasten gedurende de looptijd gelijk. Door de jaren heen verandert wel de opbouw van de maandlasten. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing en aan het eind is dat precies andersom. Doordat je steeds minder rente betaalt, wordt het belastingvoordeel minder. Je netto maandlasten gaan dus geleidelijk stijgen.
De lineaire hypotheek lijkt op een annuïtaire hypotheek met hét belangrijke verschil dat de maandlast daalt gedurende de looptijd. Kenmerk van een lineaire hypotheek is dat de aflossing gedurende de looptijd gelijk blijft. Je betaalt steeds minder rente waardoor je bruto en netto maandlasten geleidelijk dalen. Bij aanvang is de lineaire hypotheek duurder, maar over de gehele looptijd is de annuïteitenhypotheek duurder. Wij geven jou een persoonlijk advies over wat voor jou het beste is.

Onze App!

Met onze eigen app deel je gemakkelijk en snel documenten met je hypotheekadviseur.

apple appstore button
google play store button
iphone x IWESH

Onze App!

Met onze eigen app deel je gemakkelijk en snel documenten met je hypotheekadviseur.

apple appstore button
google play store button