Starterslening

Maak een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur op één van onze vestigingen, telefonisch of via beeldbellen

  Wat is een starterslening?

  Wil jij binnenkort graag je eerste huis kopen? Voor starters op de woningmarkt kan het aantrekkelijk zijn om een starterslening af te sluiten. Dit is een aanvullende lening op de ‘gewone’ hypotheek die je afsluit voor je eerste woning. Een starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van je eerste huis en het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

  Let op: een starterslening is niet hetzelfde als een startershypotheek!

  Het grote voordeel van een starterslening is dat je de eerste drie jaar geen aflossing of rente betaalt over het geleende bedrag. Na deze eerste drie jaar wordt getoetst of je inkomen is gestegen en welk maximaal bedrag je op dat moment zou kunnen lenen. Heb je meer te besteden en lukt het om na de eerste drie jaar te starten met aflossen? Dan begin je op dat moment pas met betalen. Lukt het op dat moment nog niet? Dan wordt de verplichting om de rente en aflossing te betalen nog even uitgesteld. Dit gebeurt geheel boetevrij.

  Een starterslening is een lening van het SVn. Deze stichting maakt het kopen, verduurzamen en verbeteren van Nederlandse woningen makkelijker door aantrekkelijke leningen aan te bieden. De starterslening is een voorbeeld van zo’n aantrekkelijke lening van het SVn, speciaal voor mensen die hun eerste huis willen kopen. Het SVn werkt samen met een groot aantal Nederlandse gemeentes. In 2020 doen er al 200 gemeentes mee.

  starterslening

  Starterslening voorwaarden

  Aan een starterslening zijn bepaalde basisvoorwaarden verbonden. Aan deze basisvoorwaarden moet iedereen die een starterslening wil afsluiten, voldoen. Daarnaast hebben sommige gemeentes aanvullende voorwaarden opgesteld. Die aanvullende voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Op de website van het SVn kun je de naam van jouw gemeente invullen, om te kijken welke aanvullende voorwaarden eventueel gelden in jouw gemeente.

  Deze basisvoorwaarden gelden voor iedereen die een starterslening wil afsluiten:

  • Je komt alleen in aanmerking voor een starterslening als je een toezegging hebt ontvangen van de gemeente of de provincie waarin je woont;
  • Je bent een starter op de woningmarkt, dus je gaat voor het eerst een woning kopen;
  • Je gaat zelf of samen met je partner in de woning wonen;
  • Je sluit je ‘gewone’ hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
  • Je zet je ‘gewone’ hypotheek minimaal 10 jaar vast.
  • Je hebt niet te veel eigen vermogen, oftewel: eigen geld.
  • Je eigen vermogen moet onder de vrijstellingsgrens liggen.

  Voor € 1.750,- all-in regelen we alles

  Maximale starterslening

  Wanneer een starterslening mogelijk interessant is voor jou, vraag je je natuurlijk af: wat kan ik maximaal lenen? De hoogte van het maximale leenbedrag kan per gemeente verschillen, maar de meeste deelnemende gemeentes houden een maximum van €30.000,- aan.

  Starterslening berekenen

  De hoogte van een starterslening hangt af van verschillende zaken. Zo is de hoogte van je inkomen en het inkomen van je eventuele partner van belang. Ook is het relevant om te weten of je bijvoorbeeld betalingsachterstand hebt bij het BKR. Omdat elke situatie anders is, berekenen we jouw mogelijkheden het liefst op maat. Neem daarom contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. We kijken dan gratis hoe we jou het beste kunnen helpen met de aankoop van je eerste woning.

  Veel gestelde vragen

  Hieronder vind je veelgestelde vragen met betrekking tot een starterslening. Wil je meer weten over de starterslening? Neem dan eenvoudig contact met ons op.

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
   Is de rente van mijn lening fiscaal aftrekbaar?

   Ja, de rente van je Starterslening is fiscaal aftrekbaar, dit is het deel dat annuïtair wordt afgelost. De rente van de oplopende Combinatielening is niet fiscaal aftrekbaar.

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
   Hoe werkt de Starterslening?

   De Starterslening bestaat uit twee delen:

   1. Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening
   2. Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.

   Voor beide delen zijn er de eerste 3 jaar geen maandlasten. De eerste drie jaar wordt er geen rente betaald. De aflossing van de Starterslening komt de eerste drie jaar uit de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste drie jaar altijd op. Na deze periode van drie jaar ga je (in principe) rente en aflossing betalen. Op het moment dat de volledige rente en/of aflossing wordt betaald, wordt er zowel op de Starterslening als op de Combinatielening afgelost.

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
   Hoe groot is de lening die ik kan verwachten?

   De Starterslening wordt berekend door het maximale bedrag dat je kunt lenen bij de bank van je financieringsbehoefte af te halen. Het bedrag dat overblijft is de maximale Starterslening.

   Dat gaat als volgt: Op basis van de koopsom van de aan te kopen woning en eventuele verbeterkosten wordt de financieringsbehoefte vastgesteld. Indien de taxatiewaarde lager is dan de koopsom wordt hiervan uit gegaan. Indien je vermogen boven de vrijstelling in Box 3 hebt, dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op de financieringsbehoefte. De Starterslening is een aanvulling op de hypotheek bij de eerste geldverstrekker. Er wordt berekend wat er op basis van het inkomen geleend kan worden bij de eerste geldverstrekker, dit bedrag wordt in mindering gebracht op de financieringsbehoefte. Voor het deel dat overblijft kan de Starterslening gebruikt worden. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de maximale hoogte die door de gemeente is gesteld. Ook mag het bedrag aan Starterslening niet meer dan 20% van de koopsom en eventueel meerwerk/verbetering zijn. Hier kan de berekening voor de hoogte van de Starterslening gemaakt worden per gemeente of corporatie.

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
   Hoe kan ik met behulp van de Starterslening een woning aankopen?

   De Starterslening is een aanvulling op de (eerste) hypotheek die je afsluit bij een bank. De rente voor de eerste hypotheek moet minimaal 10 jaar vaststaan. De Starterslening is een tweede hypotheek en wordt altijd afgesloten bij SVn. Beide leningen worden verstrekt met Nationale Hypotheek Garantie (www.nhg.nl) en moet je tegelijkertijd bij de notaris laten passeren. Dit houdt in dat een geldlening van derden (ouders, etc.) in welke vorm dan ook niet is toegestaan. Een schenking is wel toegestaan.

  € 1.750,- all-in hypotheekadvies

  ikwileenstartershypotheek.nl is de specialist als het gaat om starters op de woningmarkt.

  Onze voordelen:

  • Persoonlijk hypotheekadvies
  • Keuze uit meer dan 30 hypotheekverstrekkers
  • Specialist koopstimulerende regelingen
  • Samenwerking

  Vrijblijvende afspraak maken